Syndetics cover image
Image from Syndetics

Sarajevo : minnen från en belägring / Jasenko Selimović.

By: Material type: TextTextPublication details: [Stockholm] : Albert Bonniers förlag, [2020].Description: 236 sidor ; 22 cmISBN:
  • 978-91-0-015391-5
Subject(s): Genre/Form: DDC classification:
  • 949.74203092 23/swe
Other classification:
  • Lz Selimović, Jasenko
  • Knb.59
Summary: "För det är förnedring man vill åt. Inte mördande. Hade mördande varit målet skulle många fler av oss redan varit begravna. Man vill istället få oss att krypa, se löjliga ut, skrika på hjälp när vi ska försöka hjälpa den kvinna som krypskytten skjutit. Det är en utstuderad form av förnedring. Den har sitt syfte. När man fått oss att krympa av rädslan då kommer vi acceptera alla politiska lösningar. Och inte bara lösningar, vi kommer att acceptera allt."1992. Sarajevo är belägrat. Medan världen tittar på terroriserar bosnienserbiska armén staden med artillerield och prickskytte; en utdragen och utstuderad tortyr som ska resultera i över 13950 döda, 56000 sårade och ett ofattbart lidande som pågår i 1425 dagar. Jasenko Selimovic var en av dem som lyckades fly belägringen som nästan halverade stadens befolkning. Hans berättelse är ett skakande vittnesmål från ett krig som än idag är ett öppet sår i Europa, från en belägring som aldrig upphör för dem som tvingades uthärda den.
Holdings
Item type Current library Collection Shelving location Call number Status Date due Barcode Item holds
Bok Almedalsbiblioteket Vuxen Biografier Lz Selimović, Jasenko (Browse shelf(Opens below)) Available 80062803962
Bok Fårösunds bibliotek Vuxen Biografier Lz Selimović, Jasenko (Browse shelf(Opens below)) Available 80062803966
Bok Gråbobiblioteket Vuxen Biografier Lz Selimović, Jasenko (Browse shelf(Opens below)) Available 80062803964
Bok Hemse bibliotek Vuxen Biografier Lz Selimović, Jasenko (Browse shelf(Opens below)) Available 80062803968
Bok Klintehamns bibliotek Vuxen Lz Selimović, Jasenko (Browse shelf(Opens below)) Available 80060082267
Total holds: 0
Browsing Almedalsbiblioteket shelves, Shelving location: Biografier, Collection: Vuxen Close shelf browser (Hides shelf browser)
Lz Seager, Sara Universums minsta ljus : en memoar / Lz Sebdani Min hand i min / Lz Seeberger, Astrid Den skamlösa nyfikenheten / Lz Selimović, Jasenko Sarajevo : minnen från en belägring / Lz Sellou, Abdel En oväntad vänskap / Lz Sendlerowa, Irena Irenas barn / Lz Shah, Hannah Imamens dotter : min flykt till frihet /

"För det är förnedring man vill åt. Inte mördande. Hade mördande varit målet skulle många fler av oss redan varit begravna. Man vill istället få oss att krypa, se löjliga ut, skrika på hjälp när vi ska försöka hjälpa den kvinna som krypskytten skjutit. Det är en utstuderad form av förnedring. Den har sitt syfte. När man fått oss att krympa av rädslan då kommer vi acceptera alla politiska lösningar. Och inte bara lösningar, vi kommer att acceptera allt."1992. Sarajevo är belägrat. Medan världen tittar på terroriserar bosnienserbiska armén staden med artillerield och prickskytte; en utdragen och utstuderad tortyr som ska resultera i över 13950 döda, 56000 sårade och ett ofattbart lidande som pågår i 1425 dagar. Jasenko Selimovic var en av dem som lyckades fly belägringen som nästan halverade stadens befolkning. Hans berättelse är ett skakande vittnesmål från ett krig som än idag är ett öppet sår i Europa, från en belägring som aldrig upphör för dem som tvingades uthärda den.

Powered by Koha