Syndetics cover image
Image from Syndetics

Zero waste i köket : konsten att använda spill, spad och kanter / Karin Bohlin ; foto: Sanna Lindberg.

By: Contributor(s): Material type: TextTextPublication details: Stockholm : Norstedts, [2020].Description: 151 sidor : illustrationer ; 25 cmISBN:
  • 978-91-1-310335-8
Subject(s): Genre/Form: DDC classification:
  • 641.552 23/swe
Other classification:
  • Qcaa
Summary: I Sverige slänger vi i genomsnitt 19 kg mat per person i onödan varje år - och häller dessutom ut 26 kg flytande mat i slasken. Samtidigt tror många att de inte slänger någon mat alls. Mycket av maten slängs för att den skjuts längre in i kylen och inte äts upp i tid. Livsmedelsproduktionen belastar miljön och eftersom mer mat producerats än vad som äts upp är svinnet ett meningslöst slöseri med resurser. Med minskat matsvinn skulle energianvändning och utsläpp minska så att jorden har en chans att vara en plats även för framtida generationer. Det höga tempot i samhället med allt högre förväntningar gör att hushållen idag ofta lider brist på tid och självförtroende att engagera sig i planering och matlagning. Här kommer därför boken som hjälper dig ta vara på spill, spad och kanter. På ett enkelt och inbjudande sätt guidas du kring hur du kan tänka för att hjälpa miljön och klimatet. Se stort som smått som en start på nästa måltid - en broccoli som börjat gulna avgör att det blir wok ena dagen och någon deciliter yoghurtsås från igår inspirerar till en burgare idag. Med säkra kort och nya knep hoppas författaren att fler ska få bättre koll på förvaring och hållbarhet, lust till förändring och att mer mat ska njutas av.
Holdings
Item type Current library Collection Call number Status Date due Barcode Item holds
Bok Fårösunds bibliotek Vuxen Qcaa Available 56022540001
Total holds: 0

I Sverige slänger vi i genomsnitt 19 kg mat per person i onödan varje år - och häller dessutom ut 26 kg flytande mat i slasken. Samtidigt tror många att de inte slänger någon mat alls. Mycket av maten slängs för att den skjuts längre in i kylen och inte äts upp i tid. Livsmedelsproduktionen belastar miljön och eftersom mer mat producerats än vad som äts upp är svinnet ett meningslöst slöseri med resurser. Med minskat matsvinn skulle energianvändning och utsläpp minska så att jorden har en chans att vara en plats även för framtida generationer. Det höga tempot i samhället med allt högre förväntningar gör att hushållen idag ofta lider brist på tid och självförtroende att engagera sig i planering och matlagning. Här kommer därför boken som hjälper dig ta vara på spill, spad och kanter. På ett enkelt och inbjudande sätt guidas du kring hur du kan tänka för att hjälpa miljön och klimatet. Se stort som smått som en start på nästa måltid - en broccoli som börjat gulna avgör att det blir wok ena dagen och någon deciliter yoghurtsås från igår inspirerar till en burgare idag. Med säkra kort och nya knep hoppas författaren att fler ska få bättre koll på förvaring och hållbarhet, lust till förändring och att mer mat ska njutas av.

Powered by Koha