Syndetics cover image
Image from Syndetics

Antikapitalism : strategier och möjligheter i det tjugoförsta århundradet / Erik Olin Wright ; översättning: Nils Sjödén.

By: Contributor(s): Material type: TextTextLanguage: Swedish Original language: English Publication details: Göteborg : Daidalos, [2020].Description: 230 sidor ; 19 cmISBN:
  • 978-91-7173-590-4
Uniform titles:
  • How to be an anticapitalist in the twenty-first century.
Subject(s): DDC classification:
  • 330.122 23/swe
Other classification:
  • Qaabm
Summary: Vad dagens vänster behöver, påpekar Erik Olin Wright i "Antikapitalism : strategier och möjligheter i det tjugoförsta århundradet", är ett förhållningssätt som undviker både önsketänkandet och uppgivenheten. Kapitalismen är en tillväxtmaskin men skapar samtidigt ojämlikhet och otrygghet och den förmår heller inte värna om klimatet eller naturen. Men revolutionära samhällsomvandlingar har en tendens att få oavsedda konsekvenser som omintetgör deras eventuella landvinningar. Slutsatsen av detta bör emellertid inte bli att radikala förändringar är ogenomförbara och kapitalismen ofrånkomlig, utan bara att motståndet mot den rådande ordningen måste utformas annorlunda.Som Wright ser det bör kapitalismen på samma gång angripas både uppifrån, genom statlig styrning, och nerifrån, genom ekonomisk självorganisering på basplanet. Det handlar om en sorts återupprättad socialistisk reformism av det visionära slaget och det är de tänkbara principerna för en sådan Wright diskuterar i sin koncisa framställning. Solidaritet och rättvisa är centrala värden i sammanhanget. Wright frågar sig också vad i den rika men spretiga marxistiska tanketraditionen en sådan reformism skulle kunna använda sig av och vad den behöver lägga åt sidan.Klassperspektivet är viktigt, menar Wright, men ännu viktigare är moraliska värden som kan omfattas av alla. Socialismen bör inte minst vara ett etiskt projekt.

Vad dagens vänster behöver, påpekar Erik Olin Wright i "Antikapitalism : strategier och möjligheter i det tjugoförsta århundradet", är ett förhållningssätt som undviker både önsketänkandet och uppgivenheten. Kapitalismen är en tillväxtmaskin men skapar samtidigt ojämlikhet och otrygghet och den förmår heller inte värna om klimatet eller naturen. Men revolutionära samhällsomvandlingar har en tendens att få oavsedda konsekvenser som omintetgör deras eventuella landvinningar. Slutsatsen av detta bör emellertid inte bli att radikala förändringar är ogenomförbara och kapitalismen ofrånkomlig, utan bara att motståndet mot den rådande ordningen måste utformas annorlunda.Som Wright ser det bör kapitalismen på samma gång angripas både uppifrån, genom statlig styrning, och nerifrån, genom ekonomisk självorganisering på basplanet. Det handlar om en sorts återupprättad socialistisk reformism av det visionära slaget och det är de tänkbara principerna för en sådan Wright diskuterar i sin koncisa framställning. Solidaritet och rättvisa är centrala värden i sammanhanget. Wright frågar sig också vad i den rika men spretiga marxistiska tanketraditionen en sådan reformism skulle kunna använda sig av och vad den behöver lägga åt sidan.Klassperspektivet är viktigt, menar Wright, men ännu viktigare är moraliska värden som kan omfattas av alla. Socialismen bör inte minst vara ett etiskt projekt.

Powered by Koha